Vlees houdbaar maken

Vlees bederft snel op kamertemperatuur, doordat schadelijke bacteriën het weefsel opeten en zich vermenigvuldigen. Er zijn verschillende manieren om vers vlees langer houdbaar te maken.

Zouten

Eén van de oudste technieken is het vlees bewaren in een grote hoeveelheid zout. Hierdoor ontstaat een milieu waarin schadelijke micro-organismen zich niet kunnen vermenigvuldigen. Vóór gebruik moet het vlees ontzout worden.

Drogen

Vlees drogen vermindert het watergehalte ervan tot rond de 4 procent – te laag voor bacteriën om zich te kunnen vermeerderen. Vlees kan gedroogd worden aan de lucht, in een hete oven of boven een vuur. Ook het vriesdrogen van vlees is mogelijk.

Roken

Vlees roken boven open vuur droogt de buitenste laag ervan uit, zodat micro-organismen er geen grip up kunnen krijgen. Gerookt vlees (spek, rookworst) heeft bovendien een unieke smaak die erg gewaardeerd wordt.

Invriezen

Vlees in de koelkast (4 graden Celsius) is een paar dagen tot een week houdbaar. Ingevroren vlees (-18 graden) kan maanden tot langer dan een jaar bewaard worden. Bij deze methode blijft de kwaliteit van het vlees bovendien hoog.

Fermentatie

Dit is dezelfde methode die gebruikt wordt om yoghurt te maken. Goedaardige bacteriën worden aan het vlees toegevoegd en verlagen de pH, waardoor het licht zuur wordt en schadelijke organismen in hun groei geremd worden. Sommige worstsoorten worden op deze manier houdbaar gemaakt.

Vacuüm verpakken

Bacteriën hebben zuurstof nodig om te groeien. Vlees verpakken in een vacuümzak verwijdert de zuurstof.

Inblikken

Vlees in een conservenblik is in het blik verhit, waardoor alle aanwezige micro-organismen gedood zijn en er een steriele omgeving is ontstaan.

Bestralen

Vooral (gehakt) vlees van lagere kwaliteit wordt in de vleesindustrie met radioactieve straling behandeld. Dit doodt ziekteverwekkers zonder het vlees ongeschikt te maken voor menselijke consumptie.