Vijf redenen waarom groenten gezond zijn

Het is niet iedereens favoriete hapje, maar groente eten is enorm belangrijk voor een goed werkend lichaam. Dat bewijzen deze vijf gezondheidsvoordelen wel.

1. Goede stoelgang en spijsvertering

Groenten zitten boordevol met vezels. Die zorgen ervoor dat je stoelgang regelmatig is, en zorgen bovendien voor een optimaal milieu voor je darmbacteriën, welke je helpen om de maximale voedingswaarde uit je eten te halen.

2. Gaat depressie tegen

Unieke natuurlijke stoffen in groentes verlagen de concentratie van het stressniveau cortisol, en zorgen juist dat gelukshormonen sneller worden aangemaakt. Net als zonlicht en lichaamsbeweging is groente eten daarom goed als je jezelf somber voelt.

3. Beschermt tegen ziekten

Anthocyanen zijn plantaardige stoffen die als antioxidanten werken, en het lichaam daardoor beschermen tegen ziekten als kanker. Hoe donkerder een (blad)groente is, des te meer beschermende stoffen hij bevat.

4. Bron van mineralen

Groenten nemen mineralen als ijzer, calcium, zink, magnesium en kalium op uit de grond waarop ze groeien. In ons lichaam hebben deze mineralen honderden belangrijke functies, van de aanmaak van botweefsel tot de stofwisseling van je cellen.

5. Beschermt hart en hersenen

Groenten hebben een lage calorische waarde, gaan overgewicht tegen en beschermen de bloedvaten. Mensen die veel groente eten lopen een veel lager risico op hartaanvallen en beroertes veroorzaakt door hoge bloeddruk.